24.04.2023

iMKA2.0 – spustenie aplikácie pre cestujúcich

Spoločnosť ELTE GPS, člen skupiny ELTE, pripravuje komplexnú implementáciu pre Zarządu Dróg Wojewódzkich w Krakowie. V rámci prvej fázy projektu v systéme Malopoľskej aglomeračnej karty sme spustili vylepšenú verziu známej aplikácie pre cestujúcich - iMKA2.0. Na zabezpečenie rýchlosti a bezpečnosti údajov bola celá infraštruktúra založená na cloudových službách poskytovaných globálnym a spoľahlivým partnerom. – OVHcloud.

Aplikacja dla projektu Małopolska Karta Aglomeracyjna

Riešenia, na ktorých pracujeme, sú v dokonalom súlade s myšlienkou “inteligentného mesta”, ktorého základnou úlohou je zlepšiť kvalitu života obyvateľov a zabezpečiť efektívnejšie a udržateľnejšie využívanie mestských zdrojov, ako sú energia, voda, doprava, odpad alebo budovy. 

 

Výsledkom je, že obyvatelia môžu využívať funkčnejšiu mestskú infraštruktúru, čo sa premietne do vyššej kvality života a lepších pracovných a študijných podmienok. Neustála kontrola spotreby zdrojov umožňuje výrazné zníženie nákladov, ako aj zníženie emisií skleníkových plynov. 

 

Aplikácia prispôsobená potrebám cestujúcich.

Projekt Malopoľská aglomeračná karta je moderný a komplexný systém pre používateľov verejnej dopravy. Jeho základom je mobilná aplikácia, preto bolo pre nás kľúčové prispôsobiť ju meniacim sa potrebám obyvateľov.

Spočiatku bol základnou funkciou iMKA nákup cestovných lístkov. V priebehu rokov sa projekt vyvíjal a menili sa očakávania používateľov, pre ktorých sa najdôležitejšími faktormi stali pohodlie a úspora času.  Osviežená verzia iMKA2.0. poskytuje používateľom úplne nové možnosti. Z jednej aplikácie je možné spravovať mnohé služby súvisiace s dopravou, ako napríklad nákup cestovných lístkov, plánovanie cesty, cestovanie rôznymi dopravnými prostriedkami, platbu za parkovanie alebo nákup doplnkových služieb.

 

iMKA2.0 je dokonalým príkladom aplikácie MaaS (mobilita ako služba).

 

Aplikácia iMKA2.0 je nástroj, ktorý uľahčuje využívanie rôznych druhov verejnej dopravy vrátane MHD, aglomeračných železníc, prípojných liniek, parkovísk Park&Ride a zón plateného parkovania. Pomocou tejto aplikácie si môžeme jednoducho a efektívne organizovať cestovanie a platiť za služby.

Vybrané funkcie v iMKA2.0:

– V aplikácii sú k dispozícii rôzne formy mobilných platieb vrátane platobných kariet, služieb GooglePay/ApplePay, Przelewy24 s funkciou BLIK a elektronickej peňaženky. Vďaka profilom cestujúcich je možné priradiť predvolené preferencie cestovných lístkov a zapamätané nastavenia umožňujú rýchlejšie nákupy;

– Check-in Check-out. Vďaka systému CICO si cestujúci môžu vychutnať jazdu bez toho, aby si museli kupovať lístky. Stačí, ak na svojom smartfóne označia začiatok a koniec cesty, a systém automaticky vypočíta splatné cestovné na základe absolvovanej trasy. Funkcia využíva technológiu majákov;

– plánovač cesty na naplánovanie optimálnej trasy cesty s využitím rôznych druhov dopravy – verejnej dopravy, prípojných liniek a železníc. Stačí len vybrať počiatočnú a konečnú zastávku. Aplikácia zobrazuje podrobné informácie o spojení a mapu Google na vizualizáciu trasy. Môžete tiež sledovať aktuálnu polohu vozidiel;

– pripojenie Krakovskej karty, nákup mesačných lístkov so zľavou , vrátane polročného lístka “5+1”;

– možnosť rýchlej a pohodlnej platby za parkovanie v zónach plateného parkovania pomocou smartfónu. Aplikácia umožňuje určiť zónu parkovania, dĺžku parkovania (režim parkovania na čas, na kvótu alebo v režime štart/stop), ako aj platbu za parkovanie s možnosťou predĺženia;

– integrácia s parkovacím systémom Park&Ride. Po naskenovaní parkovacieho lístka pomocou QR kódu môžete zaň zaplatiť v aplikácii bez toho, aby ste museli platiť v parkovacom automate. iMKA2.0 tiež umožňuje skontrolovať počet voľných parkovacích miest a spustiť navigáciu na vybrané parkovisko priamo z aplikácie.

– odľahčená verzia aplikácie umožňuje používať aplikáciu bez úplnej registrácie; 

– možnosť “lístok na prezeranie” je účinný spôsob, ako upútať pozornosť potenciálnych zákazníkov. Táto moderná forma marketingu umožňuje ponúknuť bezplatné vstupenky výmenou za pozretie krátkeho videa;

– aplikácia iMKA-S pre systémy WearOS a watchOS umožňuje predložiť vstupenky na kontrolu alebo spustiť funkciu CICO na zariadeniach smartwatch. 

 

Efektívna a vzdialená správa vozového parku v aplikácii.

Základom nášho riešenia pre MKA je moderný systém riadenia verejnej dopravy a špecializovaná aplikácia pre dopravcov.


Aplikácia vytvorená v modeli SaaS (softvér ako služba) je prístupná prostredníctvom webového prehliadača bez potreby inštalácie zásuvných modulov alebo doplnkov. Modulárny dizajn umožňuje rozdelenie na roly a oprávnenia pre jednotlivých používateľov.


Aplikácia umožňuje vzdialenú správu záznamov zastávok, trás a cestovných poriadkov. Množstvo nových funkcií umožňuje aktualizovať cestovné poriadky, plánovať trasy alebo upravovať údaje o zastávkach. Okrem toho je z úrovne aplikácie možné sledovať vozový park, vytvárať tarify, pre skupiny cestovných lístkov, spravovať vodičov a pokročilé výkazy.


V rámci ďalších funkcií určených pre organizátorov dopravy aplikácia umožňuje vybavovať požiadavky podané dopravcami, generovať kontrolné hlásenia a úplne digitálny tok dokumentov.


Vďaka dlhoročným skúsenostiam, spolupráci s dôveryhodnými partnermi a nasadeniu našich zamestnancov aj používateľov sme pre nášho klienta dodali komplexné a moderné riešenie. Plánujeme implementovať ďalšie funkcie tak, aby systém spĺňal očakávania a meniace sa potreby cestujúcich vo verejnej doprave.


Zdroje: https://mka.malopolska.pl/, https://www.ovhcloud.com/pl

Dalšie novinky

12.04.2024

Kielce Veľtrh EKOTECH za nami

Skončil sa 24. ročník veľtrhu ochrany životného prostredia a odpadového hospodárstva Ekotech.

10.04.2024

III Konvent o odbornej príprave a integrácii IBK

Elte Group dołączyło do grona partnerów III Zjazdu Szkoleniowo-Integracyjnego IBK.

4.04.2024

ELTE GROUP na veľtrhu EKOTECH

Nadchádzajúci 24. ročník veľtrhu EKOTECH sa uskutoční v dňoch 10. až 11. apríla 2024 na výstavisku Targi Kielce. Ekológia a inovácie na jednom mieste !