21.06.2023

Technológia E Ink: prechod od klasického papiera k digitálnej elegancii

Tagy: E Ink, vývoj

Technológia elektronického papiera, známa aj ako E Ink, je inovatívne elektronické riešenie na vytváranie displejov, ktoré sa podobajú tradičnému tlačenému textu.

“Knihy boli kryštály s pevným obsahom. Dali sa čítať pomocou optonu. Dokonca sa podobali knihe, ale s jednou jedinou stranou medzi obálkami. Dotykom sa na nej objavili ďalšie strany textu.”

 

Vízia Stanislawa Lema z knihy s názvom. “Návrat z hviezd” vydanej v roku 1961.

tablet

Technológia E Ink. Čo je elektronický papier a ako funguje?

 

Elektronický papier je zobrazovacie zariadenie, ktoré napodobňuje vzhľad klasického atramentu na papieri. Väčšina z nás už túto technológiu pozná – populárne čítačky elektronických kníh sú založené na elektronickom papieri. Vznik prvých elektronických čítačiek bol skutočnou revolúciou! Stručne povedané, elektronický papier funguje tak, že svetlo odráža, a nie vyžaruje. Vďaka tomu je používanie elektronického papiera pohodlnejšie pre oči a široký pozorovací uhol umožňuje čítať obsah z rôznych uhlov. A čo je najdôležitejšie, umožňuje čítať obsah aj pri silnom slnečnom svetle. Klasické elektronické displeje vyžarujú svetlo, čím je obraz závislý od vonkajších podmienok – pri jasnom svetle je nečitateľný. Príliš časté používanie unavuje naše oči a vystavuje ich žiareniu. Je oveľa pohodlnejšie čítať knihu vo forme elektronickej knihy na čítačke elektronického papiera ako na telefóne alebo počítači. 

List elektronického papiera obsahuje množstvo malých kapsúl obsahujúcich biele, kladne nabité častice aj čierne, záporne nabité častice. Kapsuly spolu s časticami sú rozptýlené v priehľadnej kvapaline a tento mok sa aplikuje na elektronický obvod s elektródami, ktoré ovládajú displej. Priložením vhodného elektrického potenciálu sa vybrané častice priťahujú smerom nahor, čím sa zviditeľnia na displeji. To umožňuje voľné usporiadanie slov a obrázkov.

 

 

Vznik v súčasnosti najpopulárnejšej verzie elektronického papiera

 

Elektronický papier, známy aj pod názvom Gyricon, prvýkrát predstavil v 70. rokoch Nick Sheridan z výskumného centra Xerox v Palo Alto. Technológia je založená na mikroskopických polyetylénových guľôčkach s priemerom 75 – 106 mikrometrov, ktoré majú jednu stranu bielu a druhú čiernu. Tieto guľôčky sú vložené medzi dve tenké vrstvy, z ktorých jedna má vodivé vlastnosti. Keď sú vystavené bodovému elektrickému poľu, guľôčky sa otočia tak, aby ich čierna strana smerovala k povrchu papiera.

Na vývoji technológie elektronického papiera sa podieľal Joseph Jacobson, profesor na MIT a zakladateľ spoločnosti E Ink. Jeho inovatívne riešenie, známe ako Vizplex, bolo predstavené v prvej generácii displejov E Ink. Namiesto dvojfarebných guľôčok sfarbených v pomere pol na pol používa Vizplex tisíce kapsúl naplnených priehľadnou tekutinou a čiernymi a bielymi pigmentmi. Vďaka tomu bol obraz zobrazovaný cez displej presnejší.

Rovnako ako predtým v Sheridonovom riešení boli kapsuly s farebnými časticami elektricky nabité, čo im umožnilo pohybovať sa pri pôsobení elektrického prúdu a vytvárať obraz. Namiesto sklenenej obrazovky sa použil pružný plast. A práve túto verziu elektronického papiera používame dodnes. Spoločnosť E Ink Corp stále pracuje na vývoji tejto technológie.

Aké sú výhody a využitie technológie E Ink?

Obrazovky E Ink sú energeticky úsporné a umožňujú dlhý čas prevádzky na jedno nabitie. Menej namáhajú oči a poskytujú lepšiu čitateľnosť v rôznych svetelných podmienkach vrátane slnečného svetla a z rôznych uhlov pohľadu.  To všetko vďaka tomu, že obrazovky využívajúce túto technológiu sú pasívne a na zmenu obrazu potrebujú len minimálne napätie. Používajú sa pri výrobe elektronických čítačiek, inteligentných hodiniek, štítkov na výrobky, billboardov, vizitiek alebo displejov vo verejnej doprave. V medicíne sa používajú na výrobu elektroforetických pH papierov a elektroforetických diagnostických papierov. 

 

Stručne povedané, kľúčové výhody technológie elektronického atramentu sú: 

 

Veľmi nízka emisia svetla: e-papier využíva na odraz obrazu prirodzené okolité svetlo, čo znamená, že nevyžaruje škodlivé UV žiarenie. Je teda šetrnejší k našim očiam

Vysoká kvalita obrazu: Text zobrazený na obrazovke je jasný a podobá sa tlačenej stránke. Použité technológie zabezpečujú dobrú čitateľnosť v rôznych svetelných podmienkach bez ohľadu na uhol pohľadu

Dlhá výdrž batérie: Zariadenia využívajúce atrament E Ink spotrebúvajú energiu len pri zmene obsahu obrazovky. spotrebúvajú oveľa menej energie ako klasické displeje LED alebo OLED, čím predlžujú životnosť batérie.  

Ľahký a ľahko prenosný: Zariadenia využívajúce atrament E Ink sú zvyčajne veľmi ľahké a ľahko sa prepravujú.

Flexibilita: Technológia umožňuje vyrábať flexibilné a ohýbateľné obrazovky, čo výrazne zvyšuje možnosti ich využitia (napr. ako reklamné médium, dekoratívny prvok).

 

Má technológia E Ink nejaké nevýhody?

Elektronický papier nezáří ani nebledne, keď naň dopadá slnečné svetlo. Funguje veľmi dobre aj pri jasnom slnečnom svetle, ale v tme nebudete môcť prečítať ani slovo, pretože displej nevyžaruje svetlo, ale ho len odráža. Preto je pri používaní zariadení v noci alebo počas veľmi zamračeného dňa dôležité používať dodatočné osvetlenie. 

 

Ďalšia práca na technológii E Ink

Výskum elektronického papiera sa zameriava na zavedenie nových riešení na zobrazovanie rôznych farieb, nielen čiernobielych. V súčasnosti už existujú obrazovky, ktoré používajú tri, štyri alebo viac pigmentov, čo výrazne rozširuje možnosti tejto technológie.

Dalšie novinky

10.05.2024

IFAT Mníchov 2024 – pred nami

Čaká vás najväčší a najvýznamnejší svetový veľtrh v oblasti vodného hospodárstva, odpadových vôd, odpadov a surovín.

12.04.2024

Kielce Veľtrh EKOTECH za nami

Skončil sa 24. ročník veľtrhu ochrany životného prostredia a odpadového hospodárstva Ekotech.

10.04.2024

III Konvent o odbornej príprave a integrácii IBK

Elte Group dołączyło do grona partnerów III Zjazdu Szkoleniowo-Integracyjnego IBK.